Minhenska Tragedija

Minhenska Tragedija

Minhenska tragedija je avionska nesreća na minhenskom aerodromu koja se desila 6. februara 1958, kada su poginula 23 putnika, među kojima osam igrača engleskog fudbalskog kluba „Mančester junajted“. Avion je krenuo iz Beograda, ali kako bi dopunio gorivo, prinudno sleće na minhenski aerodrom. Pri uzletanju, avion se srušio na svom trećem pokušaju poletanja. Od 44 osobe koji su se nalazili u avionu, 20 je poginulo na licu mesta. Povređeni putnici, neki van svesti, prebačeni su u bolnicu u Minhenu, gde su preminula još tri putnika, što je ukupno 23 poginulih i 21 preživelih.

Tim se vraćao iz Beograda, tadašnje Jugoslavije, nakon odigranog četvrtfinalnog meča Kupa šampiona protiv Crvene zvezde. Avion se zaustavio da napuni gorivo u Minhenu. Nakon punjenja rezervoara, piloti Džejms Tejn i Kenet Rejment dvaput su pokušali poletanje zbog veće snage u levom motoru. Plašeći se da će previše odužiti planirani raspored, kapetan Tejn je odbio noćenje u Minhenu i po treći put pokušao poletanje. Sneg koji je do tada padao, izazvao je sloj bljuzgavice na kraju piste. Upravo te je uzrokovalo nesreću, izgubljena je kontrola nad vozilom, avion je bukvalno preorao ogradu aerodroma i levo krilo se otkinulo nakon udara o kuću. Plašeći se da avion ne eksplodira, Tejn je počeo evakuaciju putnika, dok je golman Mančestera Junajteda, Hari Greg, pomogao izvući preživele iz olupine.

Svi preminuli igrači su imali oko dvadesetak godina i zbog te njihove mladosti, ondašnji novinari su ovu generaciju kluba prozvali “Bezbijevim bebama”. U sećanje na žrtve Minhenske tragedije u crveno-belu kombinaciju dresova Mančester junajteda dodata je i crna boja.