Povratak ZaboravljenihU izradi 

Povratak ZaboravljenihU izradi 

Mnogo pre nego što se Crvena zvezda popela na krov Evrope 1991. godine, jedna druga generacija crveno-belih fudbalera igrala je u finalu evropskog takmičenja i bez obzira što nije osvojila trofej ispisala je jednu od najlepših i najuzbudljivijih stranica u istoriji kluba i našeg fudbala.

Reč je o sezoni 1978/79, kad je Crvena zvezda učestvovala u Kupu UEFA i mada u podmlađenom sastavu bez nekoliko ponajboljih igrača i sa novim trenerom, potpuno neočekivano stigla do dramatične borbe za evropski trofej.

Na putu do finala padali su klubovi iz Španije, Engleske i Nemačke, a ono što je dalo poseban pečat ovoj nezaboravnoj fudbalskoj avanturi bio je način na koji su fudbaleri Zvezde, unapred proglašavani autsajderima, pobeđivali favorite: najpre bi izdržali pravi pakao moćnih neprijatelja a onda im u poslednjim trenucima mečeva zadavali fatalan udarac.

Bila je to najčešće fudbalska magija, trenutna inspiracija, koja je u idole generacije dizala Duleta Savića, Pižona, Šeleta, Blagoja i ostale junake ove priče.

Istovremeno, ovo je i topla priča o velikom drugarstvu, fudbalskom odrastanju i gvozdenoj disciplini, koju je u sudaru generacija nametnuo fudbalski Ambasador, Branko Stanković, po priznanju samih fudbalera najzalužniji za ovaj istorijski uspeh.